lakeside kitchen: let there be light

When my empty-nester clients purchased their large lakeside condo they knew that the kitchen had to go. Situated in the centre of the condo and updated cosmetically for the sale, it was a long, dark space with low-end finishes incongruent with the rest of the unit.

My clients wanted a sleek, sophisticated space incorporating natural materials and offering lake views without being entirely open to the formal living area. Other requests included integrated appliances, breakfast seating, a desk, and improved lighting.

By opening up a portion of the wall between the kitchen and living area I dramatically increased the natural light; in addition, new LED recessed lighting replaced obsolete fluorescent ceiling lights.

The dark former breakfast area now boasts stacked lazy-susan cabinets, a desk, display cabinet and  pull-out pantry, all maximizing storage. The new breakfast bar looks out onto the lake and park outside.

Because the kitchen is open to the formal living area it was important to create elegant sightlines. We chose countertops and a backsplash of matched Calacatta Oro marble, which act as artwork in the room. To add visual height to this low-ceiled space I added upper cabinets that continue the creamy white of the backsplash. I decided to use the room's long, narrow proportions as a design feature and emphasized the length with lower cabinetry of painstakingly-matched horizontal-grain natural oak for a lean, sleek look.

My clients are enjoying their elegant and functional new kitchen by the lake.

2013 Canadian Decorators’ Association award winner

<>back